top of page

Η Δέσμευσή μας

Το επαγγελματικό μας υπόβαθρο ως επαγγελματίες δύτες με πάνω από 30 χρόνια εμπειρία και η αφοσίωσή μας στο υποθαλάσσιο περιβάλλον διασφαλίζουν τη δέσμευσή μας ότι όποιο κι εάν είναι το έργο που αναλαμβάνουμε θα ολοκληρωθεί με σεβασμό στο έργο, τις πηγές χρηματοδότησης και πάνω από όλα στο όραμα μας για την ευημερία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.   

iaseas_12_edited_edited.jpg
iaseas_13_edited.jpg

Προστασία Ποσειδωνίας

H Ποσειδωνία (Posidonia Oceanica) είναι ένα θαλάσσιο φυτό, ενδημικό της Μεσογείου, το οποίο σχηματίζει εκτεταμένους λειμώνες (λιβάδια), σε αμμώδη υποστρώματα και σε βάθη από 1 έως 60 μέτρα. Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την υγεία και την ευημερία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων όχι μόνο για αυτά των παράκτιων ζωνών αλλά στο σύνολο των ωκεανών.​

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Για να προστατέψουμε όμως το περιβάλλον μακροπρόθεσμα είναι σημαντικό σήμερα να βάλουμε τα θεμέλια για τους υπεύθυνους πολίτες του αύριο.

Η έλλειψη παιδείας οφείλεται κυρίως στην έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς αυτή δεν καλλιεργείται επαρκώς από το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης όπως και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Είναι αναγκαίο λοιπόν, τα παιδιά ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία, δημοτικό, να εκτεθούν στο πρόβλημα του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο η iaSEAs υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Πάμε καθαρή παραλία» το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων) εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Αρ. Πρωτοκόλλου:Φ1/ΕΠ/160147//Δ7 (ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ KAI ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΤΜΗΜΑ Α΄).

.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση των παιδιών για τη σημασία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης στο θαλάσσιο οικοσύστημα όπως και η ευαισθητοποίησή τους για τη σημασία της προστασίας του ώστε τα παιδιά να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Επίσης, παρουσιάζεται η θαλάσσια ζωή με μια διαφορετική οπτική, καθώς εκτός από τη βιοποικιλότητα ο πυθμένας, ιδίως των ελληνικών θαλασσών, κρύβει ένα υποθαλάσσιο μουσείο. 

podidonia_iaseas2.jpg

Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές

Βάσει της Διεθνής Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές ορίζονται οι αναγνωρισμένες και σαφώς καθορισμένες θαλάσσιες εκτάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς διαχείρισης μέσω νομικών ή άλλων αποτελεσματικών μέσων, ώστε να επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων καθώς και των πολιτιστικών αξιών τους.

Στην Ελλάδα, παρόλο που η δημιουργία των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών είναι μέσα στις δεσμεύσεις της χώρας, ως μέλος της ΕΕ, πρακτικά δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε υλοποίηση.

posidonia_iaseas_1.jpg
bottom of page